Personal Data Protection Act 2010 (Malaysia)

NOTICE PURSUANT TO PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Federal Hotels International Sdn Bhd (“FHI”) regards privacy is of the essence and is committed to protect all Personal Data provided or collected from its Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties in the course of FHI’s commercial dealings or transactions with them. FHI will endeavour to take all steps necessary to protect and ensure your privacy. This notice among others, involves data collection and use of Personal Data pursuant to the Personal Data Protection Act 2010. We shall make amendments to this notice at any time, if needed, without prior notice and any amendments made will be notified accordingly.

Personal Data
Personal Data includes but is not  limited to name, age, date of birth, race, religion, gender, ethnicity, nationality, identity card number, passport number and visa information,  personal contact information, address, email address, occupation, marital status, employer’s details, income, banking account details,  credit card details, charge card details and debit card details of Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties, Sensitive 

Personal Data consisting of information as to the physical or mental health or conditions of a data subject, his or her political opinions, his or her religious beliefs or other beliefs of a similar nature, in either electronic or hardcopy form and where applicable, the Personal Data relating to other persons who may be identified from such Personal Data.

Purpose
Personal Data is relevant in all our commercial dealings or transactions involving Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties and us. The purpose for maintaining and processing Personal Data among others, includes the following:-

  • to maintain a database of Clients/Customers for record purposes, internal audit, investigations, for collection of payments and for insurance purposes;
  • to participate in any  contests or events organised by us;
  • to meet the requirements of regulators and comply with all applicable laws, rules and regulations in the sale of the  products and services ;
  • to supply products and services or for the marketing of such products and services;
  • to conduct relevant checks and credit assessment of  our tenants;
  • to keep Clients/Customers, potential Clients/Customer or any other parties informed about  launchings of new products and services, customer loyalty programmes, guest membership programmes  and conducting of promotional activities;
  • Customising your preferences and communicating with you;
  • to use telephones, mobile phones, sms, emails, social media, letters, notices and our websites to communicate and keep in touch with Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties and to manage Clients/Customers relationship; and in cases of an emergency.
     

Personal Data - How it is obtained
We collect this information directly or indirectly, from among others, when the Clients/Customers,  potential Clients/Customers or any other parties provide the above details in the course any purchase of our products and services, rental or leasing of premises or stalls, through event planners or travel agents, through employers or financial institutions, through promotional activities, customer loyalty programmes, guest membership programs, organising of contests and conferences, bookings and registrations conducted online or through any other means Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties conducts any commercial dealings or transactions with us. Personal Data is also collected through Cookies while accessing our websites. Cookies are used to identify you, the time and date you accessed the websites and your Internet Protocol address. Any Personal Data that you have entered will only be used to respond to or communicate with you. Where third party websites are linked to our websites, the third party websites are responsible to inform you about their privacy practices.


Failure to supply Personal Data
The Personal Data provided to us enables us to deliver the necessary products, services and notices to Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties, conclude any legal agreements, update them on new products or provide the relevant services required by them.  Failure to furnish the Personal Data requested for, may prevent us from providing the necessary products and services and may result in the inability of Clients/Customers, potential Clients/Customers or any other parties to take advantage of many of our features.

Correction of Personal Data
We allow you to access  your Personal Data held by us and in this regard, you may:-

  • request us to update or correct your Personal Data;
  • request that the Personal Data be only used and retained by us only as long as it is necessary for the purpose it was initially collected and object to any other use of the Personal data;
  • withdraw your permission given for the use of the Personal Data subject to all applicable laws.

Disclosure
All Personal Data including the Personal Data relating to other persons who maybe identified from such Personal Data, provided to us including to our holding companies, subsidiaries, associated companies, related companies and affiliated parties (whether within or outside of Malaysia) will be kept with the strictest of confidence pursuant to the Personal Data Protection Act. Any divulging of information will be in accordance with the applicable laws and you have hereby deemed to or have consented to or have authorised us to provide Personal Data to the following parties:-

  • under applicable laws to any persons or bodies, relevant government agencies, statutory authorities, regulatory bodies and law enforcement agencies;
  • our holding companies, subsidiaries, associated companies, related companies and affiliated parties;
  • third party property management companies, service or product providers, customer loyalty programmes, guest membership programmes, vendors, suppliers and agents or any other parties relevant to the commercial dealings or transactions.

Security and Use of Data
We may transfer your Personal Data to any other members of our group for the purpose of providing better products and services to you and we will endeavour take all reasonable precautions and implement safeguards and security measures, administrative or otherwise to ensure that your Personal Data is protected at all times from unauthorised and unlawful processing.

Enquiries and  Complaints
For all further enquiries or complaints you may contact:-
Mr/Ms :
Tel No. :
Email address :

Conflict
In the event of a conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.


NOTIS MENGIKUT AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Federal Hotels International Sdn Bhd (“FHI”) menganggap privasi adalah amat penting dan komited untuk melindungi semua data peribadi yang dibekalkan atau dikumpulkan dari Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain semasa menjalankan urusniaga atau transaksi komersial dengan mereka. FHI akan berusaha untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi dan memastikan privasi anda. Notis ini antara lain, melibatkan pengumpulan dan penggunaan Data Peribadi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Kami akan membuat pindaan kepada notis ini pada bila bila masa, jika perlu, tanpa notis terlebih dahulu dan sebarang pindaan yang dibuat akan dimaklumkan dengan sewajarnya.

Data Peribadi
Data Peribadi termasuk, tetapi  tidak terhad kepada nama, umur, tarikh lahir, bangsa, agama, jantina,   keturunan etnik, kewarganegaraan, nombor kad pengenalan, nombor pasport dan maklumat visa, maklumat hubungan peribadi, alamat rumah, alamat e-mel, pekerjaan, status perkahwinan, maklumat majikan, pendapatan, butiran akaun perbankan, maklumat  kad  kredit,  maklumat  kad  caj  dan  butiran  kad debit Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana mana pihak lain, Data Peribadi Sensitif yang mengandungi maklumat berkenaan dengan keadaan kesihatan fizikal dan mental, pendirian politik masing masing, kepercayaan agama masing masing atau kepercayaan-kepercayaan lain yang berciri serupa, dalam bentuk sama ada elektronik atau bercetak, dan jika berkenaan, Data Peribadi berkaitan dengan orang lain yang mungkin dikenalpasti  daripada Data Peribadi tersebut.

Tujuan
Data peribadi adalah relevan dalam semua urusniaga atau transaksi komersial yang melibatkan Klien/ Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan, mana-mana pihak lain dan kami. Tujuan kami mengekalkan dan memproses Data Peribadi, di antara lain, termasuk yang berikut : -

  • untuk mengekalkan pangkalan data Klien/Pelanggan untuk tujuan rekod, audit dalaman, penyiasatan, untuk kutipan pembayaran dan untuk tujuan insuran;
  • mengambil bahagian dalam mana-mana acara yang dianjurkan oleh kami;
  • untuk memenuhi keperluan pengawal selia dan mematuhi semua undang-undang, kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan  dalam penjualan produk dan perkhidmatan;
  • untuk membekalkan produk dan perhidmatan atau pemasaran produk dan perkhidmatan tersebut;
  • untuk menjalankan pemeriksaan dan penilaian kredit terhadap penyewa premis kami;
  • untuk memberitahu Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain mengenai pelancaran produk dan perkhidmatan baru, program “Customer Loyalty”, program “Guest membership” dan menjalankan aktiviti-aktiviti promosi;
  • untuk menyesuaikan perkhidmatan kami mengikut pilihan anda dan berkomunikasi dengan anda;
  • menggunakan telefon, telefon bimbit, sms, e-mel, media sosial, surat, notis dan laman web kami untuk berkomunikasi dan terus berhubung dengan Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain dan untuk menguruskan perhubungan Klien/Pelanggan; dan
  • dalam kes-kes kecemasan.

Data Peribadi - Bagaimana ia diperolehi
Kami mengumpul maklumat ini secara langsung atau tidak langsung, antara lain, apabila Klien/ Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain memberikan butir-butir di atas semasa  pembelian produk dan perkhidmatan kami, sewa atau pajakan premis atau gerai, melalui perancang acara atau melalui ejen pelancongan, melalui majikan atau institusi kewangan, melalui aktiviti-aktiviti promosi, program “Customer Loyalty”, program “Guest Membership”, semasa menganjurkan  peraduan dan persidangan, tempahan dan pendaftaran  secara  online  atau  melalui  mana-mana  cara  lain  Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain terlibat dalam sebarang urusniaga atau transaksi komersial dengan kami.

Data peribadi juga dikumpul melalui Cookies semasa mengakses laman web kami. Cookies digunakan untuk mengenalpasti anda, masa dan tarikh anda mengakses laman web dan alamat Protokol Internet anda. Sebarang Data Peribadi yang anda masukkan hanya akan digunakan untuk bertindak balas atau berkomunikasi dengan anda. Di mana di dapati laman web pihak ketiga dikaitkan dengan laman web kami, laman web pihak ketiga bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada anda tentang amalan privasi mereka.

Kegagalan memberi Data Peribadi
Data Peribadi yang diberikan kepada kami membolehkan kami untuk menyampaikan produk,  perkhidmatan dan notis kepada Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain, menyiapkan perjanjian undang undang, memaklumkan kepada mereka tentang produk baru atau membekalkan perkhidmatan yang dikehendaki oleh mereka. Kegagalan untuk memberikan Data Peribadi yang diminta, boleh menjejaskan keupayaan kami untuk membekalkan produk dan perkhidmatan yang diperlukan dan mungkin boleh menyebabkan Klien/Pelanggan, bakal Klien/Pelanggan atau mana-mana pihak lain tidak dapat mengambil kesempatan tawaran-tawaran yang di beri oleh kami.

Pembetulan Data Peribadi
Kami membenarkan anda untuk mengakses Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami dan dalam hal ini , anda boleh: -

  • meminta kami untuk mengemaskini atau membetulkan Data Peribadi anda;
  • meminta supaya Data Peribadi akan hanya digunakan dan disimpan oleh kami selagi ia adalah perlu bagi maksud yang pada mulanya dikumpulkan dan tidak membenarkan Data Perbadi untuk sebarang kegunaan lain;
  • menarik balik kebenaran anda untuk penggunaan Data Peribadi tersebut tertakluk kepada semua undang-undang yang berkenaan;

Pendedahan
Semua Data Peribadi termasuk Data Peribadi berkaitan dengan orang lain yang mungkin dikenal pasti daripda Data Peribadi tersebut, yang diberikan kepada kami termasuk syarikat induk kami, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu, syarikat-syarikat berkaitan dan pihak-pihak bergabung ( sama ada di dalam atau di luar Malaysia) akan disimpan secara rahsia mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi. Sebarang pendedahan maklumat hanya akan di buat menurut undang-undang yang sedia ada dan dengan ini anda dianggap telah atau bersetuju atau membenarkan kami untuk memberikan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak berikut : -

  • di bawah undang-undang kepada mana-mana  pihak atau badan-badan, agensi-agensi  kerajaan
  • yang berkaitan, pihak berkuasa berkanun, badan-badan kawal selia dan agensi-agensi   penguatkuasaan undang-undang;
  • Syarikat induk kami, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu, syarikat-syarikat berkaitan dan pihak-pihak bergabung;
  • Syarikat pengurusan harta pihak ketiga, pembekal perkhidmatan atau produk, program “Customer Loyalty”, program “Guest Membership”, penjual, pembekal dan ejen atau mana-mana pihak lain yang terlibat dalam sebarang urusniaga atau transaksi komersial dengan kami.

Keselamatan dan Penggunaan Data
Kami boleh memindahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana ahli lain kumpulan kami untuk tujuan memberikan produk dan perkhidmatan yang lebih baik kepada anda dan kami akan berusaha mengambil segala langkah yang munasabah dan melaksanakan perlindungan dan langkah-langkah keselamatan, pentadbiran atau cara-cara lain untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda dilindungi setiap masa dari pemprosesan yang tidak dibenarkan dan menyalahi undang-undang .

Pertanyaan dan Aduan
Untuk semua pertanyaan atau aduan lanjut anda boleh hubungi: -
Encik / Cik :
No Tel:
Alamat e-mel :
Konflik

Sekiranya berlaku percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER

Book a room

x

BEST AVAILABLE rate. Book direct and save. No booking fees.

x
Modify/Cancel Reservations
Please enter the following to retrieve your reservation:

Loyalty

x

Offers

x

Contact Us

x

The Federal Kuala Lumpur
+603 2148 9166
reservations@federal.com.my

Hotel Capitol Kuala Lumpur
+603 2143 7000
reservations@capitol.com.my

The Grace Sydney
+612 9272 6888
reservations@gracehotel.com.au

Languages

x